Een goede voorbereiding begint bij het samenstellen van een goed noodpakket. Maar waar moet je beginnen? Wat is echt belangrijk? Oftewel: hoe stel je een goed noodpakket samen? Wij zijn er om je te helpen.
Hoe stel je een goed noodpakket samen?
Een goed noodpakket stelt je in staat om minimaal 72 uur door te komen, zonder verzwakt te raken. We delen dit pakket graag op in een aantal categorieën:
Van iedere categorie zullen we je uitleggen welke producten niet kunnen ontbreken in een goed noodpakket, en wat je waarvoor gebruiken kunt. Ook hebben we een overzichtelijke checklist voor je gemaakt, die download je hier.
Water
Water is een van de belangrijkste dingen in een goed noodpakket. Uitdroging is namelijk een groot gevaar in een noodsituatie.
Je verliest per dag, bij een temperatuur van 20°C met weinig inspanning al gemiddeld 2 tot 3 liter water door zweten en op het toilet. Nog meer vocht verlies je bijvoorbeeld in stressvolle situaties, bij hitte, kou, ziekte, een verbrande huid en op grote hoogte.
Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je meer vocht verliest dan je aanvult:
- 5%: dorst, irritatie, misselijkheid, zwakte
- 10%: duizeligheid, hoofdpijn, niet meer in staat te lopen, tinteling in ledematen
- 15%: slecht zicht, pijnlijk urineren, gezwollen tong, doofheid, doof gevoel in huid
- Meer dan 15%: mogelijk de dood.
In een noodsituatie wil je helder kunnen blijven denken en zoals je in het overzicht ziet, is dat met te weinig vocht niet te doen. Als je dus een noodpakket samenstelt, zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water hebt!
Om een goede voorraad te waarborgen, raden we je aan rekening te houden met 3 á 4 liter water per persoon per dag. Voor 72 uur is dit dus 9 tot 12 liter per persoon. Hier houden we rekening met 2 á 3 liter per dag voor het drinken en nog een liter om mee te koken.
Flessen water
We adviseren je om dit water luchtdicht op te slaan, bijvoorbeeld in flessen, om bacteriën geen kans te geven. Zo blijft je water van goede kwaliteit. Je zou ook vaten of een waterkluis kunnen gebruiken.
Waterkluis
Een waterkluis is handig voor de opslag van water, maar ook voor het waterdicht opslaan van je spullen. Als je noodpakket namelijk waterschade oploopt, heb je er niets meer aan. Dat wil je voorkomen. Als alternatief voor waterdichte opslag kun je een wetbag gebruiken.
Waterzuiveringstabletten
Voor de zekerheid kun je waterzuiveringstabletten toevoegen aan je luchtdicht opgeslagen water. Dit doe je minimaal een half uur voordat je van plan bent het water te gaan drinken. Gebruik dan 1 tablet op 1 liter water en zorg dat dit goed gemengd is.
Waterfilter
We zijn gewend dat ons water goed schoon uit de kraan komt. Het kan echter ook voorkomen dat het water vervuild raakt, of dat je water uit een andere bron moet winnen.
Daarom raden we je naast waterzuiveringstabletten in je noodpakket, ook een waterfilter aan. Die is sowieso met wandelen en in het buitenland, waar het water niet zo goed gezuiverd is als in Nederland, erg handig.
Wil je weten welk waterfilter bij jouw situatie past? Lees dan hier de meest gestelde vragen over de Sawyer waterfilters.
Voor voldoende water heb je nodig:
- (Flessen) water: 3 á 4 liter per persoon per dag
- Waterzuiveringstabletten
- Waterfilter
Voedsel
Zonder voedsel kun je veel langer dan zonder water. Na drie dagen zonder water is de overlijdenskans al behoorlijk groot, maar afhankelijk van je gewicht kun je wel 46 tot 73 dagen zonder voedsel.
Toch wil je graag goed blijven eten en voldoende voedsel opnemen in je noodpakket. Je lichaam heeft namelijk zout nodig. Niet zoveel als we dagelijks binnen krijgen, maar wel een stuk meer dan je uit alleen water kunt halen.
Ook heb je talloze andere mineralen en vitaminen nodig om scherp te blijven. Krijg je hier niet voldoende van binnen, dan volgt al gauw ondervoeding. De gevolgen van ondervoeding zijn onder andere:
- Langzamer herstel na ziekte;
- Vertraagde wondgenezing;
- Verminderde werking afweersysteem;
- Verminderde spiermassa;
- Verminderde hart- en longcapaciteit.
Lang houdbaar voedsel en/of noodrantsoen
Een goed noodpakket bevat dus uiteraard lang houdbaar voedsel en/of noodrantsoen(en). Middelen om dit voedsel te bereiden zijn hierbij onmisbaar. Vergeet je niet ook een blikopener in je noodpakket te doen?
Lang houdbaar voedsel bestaat in vele soorten en maten. In iedere supermarkt zijn conservenblikken te koop. Voedsel uit blik is, wanneer het blik lek- en deukvrij is, vaak nog jaren na de houdbaarheidsdatum prima eetbaar. Het enige wat kan gebeuren is dat de smaak wat minder wordt, maar ziek zul je er niet van worden.
Ook zijn er veel manieren om zelf voedsel te conserveren. Denk aan wecken, inmaken, fermenteren, drogen, pekelen en invriezen. Daarmee maak je fruit, groenten, vlees en wat al niet meer erg lang houdbaar.
Voor je voedselvoorraad heb je nodig:
Vuur
Natuurlijk kun je in een noodsituatie niet zonder vuur. Vuur is namelijk zowel een belangrijke licht- als warmtebron. Daarom zorg je er met een goed noodpakket altijd voor dat je vuur kunt maken.
In een noodsituatie wil je vooral warm blijven. Een gezonde lichaamstemperatuur voor de mens is tussen de 35,5 en 37,5. Dit zijn de gevolgen als je lichaamstemperatuur daalt:
- Onder 35°C: Onderkoeling, sufheid, slaperigheid, minder focus;
- Onder 32°C: Nierfuncties en stofwisseling nemen af;
- Onder 25°C: Mogelijke coma, resulterend in de dood.
Met meerdere mogelijkheden om vuur te maken, zorg je ervoor dat je op temperatuur blijft. Daarnaast stelt vuur je in staat om:
- Water te koken (en zo te ontsmetten)
- Voedsel op te warmen
- Een lichtbron te creëren
- Dieren weg te houden
Waxinelichtjes
Binnenshuis of in je auto een open vuur maken is natuurlijk geen optie. Wel wil je graag een lichtbron en warm blijven tijdens een noodsituatie. Daarom zijn waxinelichtjes onmisbaar in een goed noodpakket, net als minimaal twee vuurmakers.
Met één of twee kaarsjes voorkom je namelijk al gauw onderkoeling. Er wordt beweerd dat je met een tiental waxinelichtjes zelfs een kamer kunt verwarmen, eventueel gekatalyseerd door een omgekeerde aardewerken bloempot.
In hoeverre dit waar is, hebben we niet geprobeerd. Wel is het zeker dat je met een aantal waxinelichtjes gemakkelijk een ruimte kunt verlichten. Ook kun je zo je handen en voeten, eten en water verwarmen. Een kleine ruimte als je auto houd je er relatief makkelijk mee warm.
Lucifers in waterdichte verpakking
We raden je aan om in een goed noodpakket ten minste twee vuurmakers te bewaren. Lucifers in waterdichte verpakking zijn hierbij onmisbaar, dan is nu nog de keuze tussen de firestarter of aansteker.
Firestarter of aansteker
In principe doen ze hetzelfde, de aansteker werkt alleen sneller. De firestarter geeft een vonk, de aansteker een vlam. Met beide maak je snel en gemakkelijk vuur.
Het voordeel van de firestarter ten opzichte van de aansteker is dat de firestarter altijd vuur maakt, ook als deze nat geweest is. Als je een van deze twee opties of ze allebei in je noodpakket hebt, kun je in ieder geval altijd vuur maken!
Om vuur te maken heb je nodig:
- Waxinelichtjes
- Lucifers in waterdichte verpakking
- Firestarter
Veiligheid
In iedere noodsituatie geldt hetzelfde: eerst zorg je dat je zelf in veiligheid bent. Hoe richt je daar je noodpakket op in? Waarmee kun je je veiligheid waarborgen in een noodsituatie?
Veiligheid is veelal afhankelijk van omgevingsfactoren. Deze zijn niet altijd te beïnvloeden. Wel kun je voorbereid zijn op het omgaan met deze factoren. Denk aan extreme kou, overstromingen, stroomuitval…
Nooddekens
Het belang van warm blijven hebben we al eens eerder besproken. Het is een optie daar vuur voor te gebruiken, maar makkelijker en sneller is een nooddeken. Het duurt ook vaak even voor je vuurtje groot genoeg is en genoeg warmte produceert. Dan kun je vast je nooddeken gebruiken om toch niet te veel warmte te verliezen.
Een goed noodpakket bevat voor ieder persoon ten minste een nooddeken. Dit is een dunne foliedeken die tot 90% van je lichaamswarmte vasthoudt. Wikkel deze om je lijf en binnen no-time ben je weer warm.
EHBO-set
Vaak zit zo’n nooddeken ook in een EHBO-set. Mocht je je noodpakket basic willen houden, zorg dan in ieder geval dat je je EHBO niet vergeet!
Een EHBO-set is gemakkelijk over het hoofd te zien, juist omdat het zo vanzelfsprekend is om te hebben. Des te belangrijker is het om er wel een op te nemen in je noodpakket. Kijk hiervoor vooral naar je eigen behoefte.
Er zijn sets te koop met infuusnaalden en hechtdraad, vooral in situaties waar de hygiëne in de zorg niet in orde is. Ook zijn er natuurlijk kleinere sets met vooral kompressen, verband, een pincet en pleisters. Deze laatste zijn het meest geschikt voor huis- tuin- en keukenongelukjes.
Multitool
Mocht jij of een naaste toch in een benarde positie terecht komen, dan is een multitool onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Squirt PS4 van Leatherman of een Zwitsers zakmes. Voor de iets kleinere noodsituaties is een multitool op creditcard-formaat altijd een goede aanvulling. Deze kan in je noodpakket, maar past ook prima in je portemonnee.
Voor je eigen veiligheid heb je nodig:
- Nooddekens
- EHBO-set
- Multitool
Signalen
In eerste instantie zul je bij signalen en communicatie denken: ik heb toch mijn telefoon? Vaak zal deze inderdaad volstaan. Maar wat als de stroom uitvalt? Of als je geen bereik meer hebt? Hoe blijf je dan op de hoogte van de situatie? En hoe zend je zelf signalen?
Noodradio
Wat absoluut niet mag ontbreken in een goed noodpakket, is een noodradio. In de basis hebben de grotere noodradio’s allemaal dezelfde onderdelen:
- FM-ontvanger
- Zaklamp
- Zonnepaneel
- Zwengel
- Powerbank
Door het zonnepaneel en de zwengel ben je voor het gebruik van je noodradio niet afhankelijk van stroomvoorzieningen. Dat zorgt er ook voor dat je altijd je telefoon op kunt laden om NL-alerts te ontvangen.
Meest en vooral is een noodradio te gebruiken als, jawel, radio. In het geval van een ramp kun je op deze manier op de hoogte blijven van de plaatselijke situatie en de actuele aanwijzingen. Stem hiervoor af op de juiste frequentie. Weten welke dat is in jouw regio? Download hier een bestand met de rampenzenders per regio.
Naast deze functies hebben sommige noodradio’s een SOS-functie. Zo kun je in geval van nood gevonden worden. Hoe? De noodradio geeft licht- en geluidssignalen: drie korte signalen, drie lange en dan weer drie korte. Dat staat voor SOS in Morsecode en dat ziet er zo uit:
. . . - - - . . .
Hulpverleners weten dan dat je in nood verkeert en hulp nodig hebt.
Wil je weten welke noodradio de beste keuze is? Bekijk hier de top 3 noodradio's.
Noodfluit
In een goed noodpakket zit ook een noodfluit en een signaalspiegel. Het fluitje wijst voor zich. Ook hier kun je het SOS-signaal geven, maar als je flink hard fluit weten mensen in de buurt je wel te vinden. Dit kost vaak een stuk minder moeite dan schreeuwen en gaat bovendien veel luider.
Voor signalen heb je nodig:
Medisch, persoonlijk en diversen
De laatste drie categorieën bespreken we maar kort. Hier gaat het namelijk om dingen die je zelf regelt of producten die je ‘gewoon’ extra inslaat bij de supermarkt. Wel loont het zeker om ook deze zaken op orde te hebben.
Hier geldt namelijk hetzelfde als bij de EHBO-set: het lijkt zó vanzelfsprekend dat je het gauw vergeet. Check daarom meerdere malen per jaar of je alles klaar hebt liggen en je noodpakket nog actueel is!
Medisch
- Voorgeschreven medicatie
- Diarreeremmers (om uitdroging te voorkomen!)
- Ibuprofen (ontstekingsremmer)
- Paracetamol
Persoonlijk
- Lijst met noodgegevens
- Kopie van paspoort
- Kopie van verzekeringspapieren
- Reservesleutels huis en auto
- Contant geld
Diversen
- Batterijen
- Desinfecterende handgel
- Toiletpapier
- Maandverband/tampons
- Zeep
Conclusie
Met deze informatie kun je zonder twijfel een goed noodpakket samenstellen. Controleer nog even of je alles hebt met onze checklist. Heb je toch nog vragen of twijfels? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! We helpen je graag met een goede voorbereiding en zijn altijd bereikbaar via [email protected].